Den mäktiga Havsörnen!

Hejsan alla och go Fredag!
 
Nu tänkte jag göra ett inlägg om när jag och min man åkte till ett gömsle i Gysinge.
Gömslet ligger i Färnebofjärdens nationalpark.  Det är Föreningen för Fågelskydd och Naturvård vid nedre Dalälven som håller i gömslet. Föreningen  bildades år 2010 av de naturvårdare och ornitologer som är mest aktiva med fågelinventeringar, fågelskydd och naturvård vid nedre Dalälven. Ett av föreningens projekt är örnmatningen nära Gysinge. Syftet med matningen är att hjälpa havsörn och kungsörn med giftfri föda vintertid, öka intresset för örnar och skyddet av dem samt att avläsa ringar på fåglarna och därvid bidra till kännedomen om arternas förekomst, rörelsemönster m.m.
 
Länk till deras hemsida: https://www.eaglephotography.se/startsida
 
Idén med gömslet är super, man åker dit tidigt, ca två timmar före soluppgång och gör sig hemmastadd i gömslet som är en lite stuga med plats för 4 st. Toalett och värmekälla finns på plats. Sedan är det bara att vänta på gryningen och fåglarna. Åteln är ca 30 meter från gömslet så man har mycket bra uppsikt över alla fåglarna. Det finns några torrakor som örnarna brukar sitta på och spana, de ger ett bra tillfälla att fota dem när de sitter där.
 
Det var torsdag den 1 februari, det hade snöat hela natten och de hade gått ut med varning på radion om rikligt med snöfall när vi skulle åka, lite typiskt, jag hade sett fram emot en härlig dag med sol och fina örnar. Klockan ringde 03:40, gäller att åka i tid då vi inte visst vilket väglag det var. Vi hade gjort i ordning all packning och matsäck dagen innan så det var bara att kliva upp och åka. Vi var ganska ensamna på vägarna vid denna tiden. Färden till Gysinge gick bra och vi kom fram ca 20 minuter innan utsatt tid.  Vi träffade vår guide Björn och sedan bar det iväg in i Färnebofjärdens nationalpark där gömslet ligger. När vi var insallerade i gömslet var det bara att invänta gryningen. Jag hade ställt upp min kamera genom en av gluggarna i gömslet. pga dessa gluggar var gömslet inte helt tätt vilket även byetydde att man hörde nästa allt ljud utifrån. När så väl det började att dagas kunde man höra ljudet av Korpar i närheten.  Korpen är en mycket intelligent kråkfågel, lite skygg och vaksam. Därför dröjde det ett tag innan de kom fram.
 
Korparna började komma i gryningen, men de höll sig på avstånd i början. De måste kolla så det är säkert att gå fram först.
 
En korp har vågat sig fram, till en av torrakorna.
 
Koprar kan vara rätt ömsinta mot varandra, ett riktigt kärlekspar.
 
Jag blev väldigt imponerad över hur många olika läten en korp kan göra. Inte bara det "vanliga" lockropet utan korpar har en hel rad med ljud för sig. De  har en stor samling läten och är duktiga på att härma ljud i sin omgivning. Ett tag när vi satt i gömslet tyckte båda jag om min man att vi hörde något datorljud, men det var korpen. Helt fantastiskt. Vilka underbara fåglar.
 
Efter ett tag började vi höra även Havsörnen runt omkring oss, men ännu hade vi inte sett någon.
 
Nu började korpar, kråkor, kajor och skator samlas vid åteln.
 
Nu äntligen började Havsörnen dyka upp i trädtopparna i utkanten av myren.
 
När Korparna äntligen hade vågat sig fram till åteln dröjde det inte så länge innan Havsörnarna dök upp. Först en sedan en till osv. 
 
De är stora och mäktiga där de kom inflygandes, de har ett vingspann på nästan 2,5 meter.
 
De gillade att sitta på torrakorna och spana. Vilket gav ett utmärkt tillfälle att ta kort på dem.
 
 
 
Fastän det fanns gott om mat till alla verkade det som köttet den andra har är godare. En del bråk och gruff uppstod titt som tätt.
 
Stora vingar..
 
 
 
Jag skulle inte vilja hamna ivägen för dess klor, stora och vassa..
 
 
 
 
 
Maten till åteln är skänkta av närliggande slaterier mm. På matsedeln stod lax, vildsvin, lamm mm
 
 
 
 
 
 
 
Lite mer osämja igen..
 
 
 
 
 
Snön höll i sig hela dagen men jag tycker att bilderna blev rätt stämningsfulla med snön.
 
 
 
 
 
 
 
Korpen är vår största kråkfågel, den är mellan 55-67 cm i kroppen och har ett vingspann på ca 120-130 cm. Men korpen ser rätt liten ut framför havsörnen.
 
 
 
 
 
 
 
Korparna lät gärna havsörnen stycka köttet så försökte de norpa åt sig ett mindre stycke. Denna örn ville dock inte dela med sig. Försökte skydda sin mat med vingarna.
 
 
 
 
 
Detta var några av alla mina bilder.
Återkommer igen med fler bilder från en helt fantastisk upplevelse.
Som mest tror jag att vi räknade ca 26 st örnar samtidigt. Kan verkligen rekommendera att uppleva detta.
Helt fantastiskt, eller som alla säger nuförtiden: Magiskt
Kram Ammi
 
 
 
 
 
färnebofjärdens nationalpark, havsörn, korp, gömsle, gysninge
1
Jessica Högberg

men wow så läckert!! är det för alla?? bokar man stugan??

Svar: Ja, det var verkligen super häftigt. Kan verkligen rekommendera det, en upplevelse jag inte glömmer i första taget. I början av min text finns en Web adress till deras hemsida. Där finns kontaktuppgifter om man är sugen på att sitta i gömslet 😊
Ammi`s fotoblogg